Fara pamânt arborele îsi usuca radacina.
Faracer, pasarea îsi ofileste aripa.
Fara apa, fântâna îsi pierde numele.
Fara izvor, râurile îsi seaca albiile.
Si fara râuri marile scad…
Iar omul- arbore si pasare, izvor si fântâna, fara Patrie înceteaza sa mai fie om.

miercuri, 4 mai 2011

Cartea "Istoria satului Chetrosu " autori Angela si Domnica Novac


    Munca de mai multi ani  a doamnelor Angela si   Domnica Novac,  cercetatori în domeniul istoriei  s-a soldat de curînd cu aparitia volumului "Istoria satului Chetrosu" la Editura "Mirton"   din Timisoara. Tiparirea volumului a fost posibila cu sprijinul financiar oferit de catre deputatul Gheorghe Pribeanu.
  În cele 180 pagini cititorul va descoperi 6 capitole cu mesaj bine nuantat, prins în documentele timpului. Geografia, legenda si realitatile curente ale satului, schimbarile social- economice, viata politica si culturala, evolutia sa în timp si spatiu autohton, fotografiile si copiile diverselor materiale de arhiva întregesc în mod  fericit aceasta carte ce s-a facut asteptata  decenii la rînd.
   Devenit din start un  bun public, un simbol al cunoasterii în context  existential, acest volum de excelenta  va stimula, la sigur, comunicarea  între generatii.
     Anume copiii care învata  la cele trei  institutii scolare din sat sunt primii care  vor beneficia de acest dar binecuvîntat si exemplu de cultura ce se vrea modern si indispensabil vietii noastre  de toate zilele. Astfel experienta cartii de valoare  nationala la Chetrosu, Drochia este favorizata în ultimul timp de straduinta binecunoscutului carturar si parlamentar Nicolae Leonachescu de la Bucuresi care organizeaza donatii  de carte  petnru elevii  din  diferite  raioane ale  republicii  noastre.
    Din  acest moment e inutil sa ne întrebam daca  are sau nu  cartea  viitor si daca scoala si lectura, prezentul si istoria pot fi concepute drept o permanenta  în care miracolul se îmbina cu edificarea noasta întu spirit.
   Deci, era cartii nationale poate deveni  o continuitate  doar  atunici cînd sensibilitatea inelectualilor de excelenta se  leaga într-un chip fericit  cu sensibilitatea si duhul revelator al urmasilor care ne vin în fata si pentru  care "Istoria satului Chetrosu" este un pasaport de trecere  la vama supravieturii prin  cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu